EXPLO EXPO: Afgietselwerkplaats - DIGITAAL

Door: Museum Kunst & Geschiedenis

Kunsteducatie Wat dacht je van een museumbezoek - in de klas? Dat heeft best wel wat voordelen! In het bijzonder in deze lastige periode, waarin evidente zaken als het openbaar vervoer nemen of je onder nieuwe mensen begeven al even níet meer evident zijn.

Explo Expo - het afgietatelier gaat (deels) digitaal. Ontdek de Afgietselwerkplaats van de Koninklijke Musea voor Kunst & Geschiedenis door middel van een exclusief, hybride pakket bestaande uit een aantal korte filmpjes en een materialendoos waarmee jij als leerkracht alle tools in handen hebt om de leerlingen een speciale plek in hun stad te leren kennen én een nieuwe techniek aan te leren, namelijk het plaastergieten. Leerplezier en creatiepret verzekerd. 

Je plant de activiteiten in wanneer het jou best past tijdens het derde trimester. De pakketten zullen na de paasvakantie beschikbaar zijn.


Waaruit bestaat het pakket?

  • Een link naar een kort filmpje (5') waarin de leerlingen kennismaken met de afgietselwerkplaats als museum- en werkplek.
  • Een materialendoos met alles wat je nodig hebt voor de creatieve uitwerking. Deze komen we gewoon aan de schoolpoort afgeven (of kan je in je dichtstbijzijnde GC komen ophalen). Dit zit erin: klei, ijzerdraad (om de klei te snijden en om eventueel een haakje te maken), plaasterpoeder, mengstokjes en fijn schuurpapier.
  • Een link naar een tweede filmpje waarin we stap voor stap tonen hoe je tewerk kan gaan met de materialen uit de doos.
  • Een superhandige bundel ‘voor de leerkracht’ met duidelijke uitleg en ideetjes voor aanvullende opdrachten zoals tekenoefeningen, kleurplaten, discussiepunten, weblinks en ideeën voor wat je verder kan doen met je afgietsel. Alles netjes onderverdeeld in moeilijkheidsgraden, zo is er voor elk wat wils.

Wat moet je als leerkracht nog voorzien?

  • Een internetaansluiting & pc (of smartboard)
  • Water, poetsgerief (zoals sponzen, handdoeken en vuilbak)
  • Mengbakjes om de plaaster te mengen (bv. plastiek bakjes van groenten) & potjes om poeder en water mee af te meten (bv. yoghurtpotjes)
  • Oude kranten, enkele messen (om klei te snijden), Enkele deegrollers of lege flessen (om de klei uit te rollen) 
  • Enkele leuke voorwerpjes naar keuze: deze worden in de klei gedrukt (mal) en daarna afgegoten (afgietsel). Bv. takken, bloemen, sleutels, …


Credits

Uitvoerder Museum Kunst & Geschiedenis

Doelgroep(en):
1LJ Lager - 1ste leerjaar
2LJ Lager - 2de leerjaar
3LJ Lager - 3de leerjaar
4LJ Lager - 4de leerjaar
5LJ Lager - 5de leerjaar
6LJ Lager - 6de leerjaar


Duur:  120 minuten

Prijs:  €  per leerling
80 euro/klas

Aantal vrije plaatsen:
Zie de speelmomenten onderaan  Reserveren


Reservatie maken

Kies één van de onderstaande speelmomenten

Datum Uur Locatie Vrije plaatsen
Af te spreken / Op school volzet