Kunstzaken

Door: KANAL
© Veerle Vercauteren

Kunsteducatie Kijken naar hedendaagse kunst? Dat is niet altijd zo gemakkelijk! Volwassenen vinden het vaak moeilijk om hedendaagse kunst te begrijpen. Kinderen daarentegen laten hun verbeelding maar wat graag de vrije loop. En dat is exact wat we willen bereiken met deze activiteit!

Maar wat als we het kunstwerk niet te zien krijgen? En we enkel een beschrijving te horen krijgen van hoe het werk eruitziet? Slagen we er dan in om goed te luisteren en de beschrijving om te zetten in een tekening?

Tijdens dit atelier ontdekt de ene helft van de klas afbeeldingen van hedendaagse kunstwerken uit de collectie en de tijdelijke tentoonstellingen van KANAL. Zij moeten kijken, voelen, wijzen, interpreteren, fantaseren en honderduit vertellen over deze kunstwerken aan hun klasgenootjes. Aan hen wordt dan weer gevraagd om goed te luisteren en de beschrijving om te zetten in een tekening.

Komt de tekening uiteindelijk overeen met het echte kunstwerk? Wat zijn de gelijkenissen, wat zijn de verschillen? En wat hebben we eigenlijk liever? Het fantaseerde beeld van de kinderen of de realiteit van de kunstenaar?

Een educatief medewerker begeleidt de kinderen doorheen het ganse proces en gaat samen met hen op zoek naar de betekenis van de hedendaagse kunstwerken en de emoties die de werken bij hen oproepen. Na een eerste oefening draaien we de rollen om. Zo krijgen beide groepen de kans om een keer te beschrijven en een keer te tekenen! Tijdens dit atelier leren we kinderen kijken naar kunst, praten over kunst, luisteren naar peers, samenwerken en creatieve skills ontwikkelen.


Duurtijd: 1u30 - 2u, in overleg met de leerkracht

Materialen: afbeeldingen, meegebracht door de KANAL-medewerker, kleurpotloden, papier.


Doelgroep(en):
1LJ Lager - 1ste leerjaar
2LJ Lager - 2de leerjaar
3LJ Lager - 3de leerjaar
4LJ Lager - 4de leerjaar
5LJ Lager - 5de leerjaar
6LJ Lager - 6de leerjaar


Duur:  120 minuten

Prijs:  € 0.00 per leerling

Aantal vrije plaatsen:
Zie de speelmomenten onderaan  Reserveren


Reservatie maken

Kies één van de onderstaande speelmomenten

Datum Uur Locatie Vrije plaatsen