Spread The Word

Door: Bad van Marie

Theater Wanneer een klas les krijgt over ‘succesformules voor de 21ste eeuw’, -in het kader van het zoeken naar en juist inzetten van je talenten- toont de leraar zijn studenten een documentaire film waarin deze thematiek aan bod komt.

De documentaire gaat in op het bizarre en intrigerende verhaal van Fred Fenster: een socioloog/meesteroplichter die succes verwierf met een TED-talk die hij volledig heeft gestolen van andere denkers. De documentairemaker interviewt hem over deze ongewone manier van werken. Het belooft een interessant debat over de waarde van authenticiteit, succes, oprechtheid en internet te worden.
De documentaire wordt pas echt bijzonder wanneer de socioloog plots letterlijk lijkt te citeren uit wat er net door de studenten in het klaslokaal werd gezegd. De verwarring neemt toe en het is onmogelijk af te leiden of dit louter toeval is of deel van een groter complot.
De vraag dringt zich op of de (ondertitelde) documentaire vooraf werd opgenomen of vernuftig live wordt nagespeeld in de living van twee acteurs voor een ‘green key’, compleet met lachband en groteske kostuumwissels. Dit wordt glashelder wanneer de studenten uiteindelijk via het scherm rechtstreeks worden aangesproken in de klas en er een dialoog ontstaat.

De grens tussen fictie en realiteit is nauwelijks te onderscheiden en legt de gevaren van internet bloot. Iedereen kan er eender wat verkondigen. Wat heeft - ondanks de leugen - nog waarde? De klas zal tenslotte als kritische ‘internet detectives’ zelf moeten uitzoeken wat waarheid en wat leugen was.
‘Spread the word’ is een nieuwe samenwerking tussen Speelman en Bad van Marie.
Net als bij ‘De Giscorrectie’ weten de leerlingen aanvankelijk niet dat ze een theatervoorstelling meemaken.
Gaandeweg zal het theateraspect de bovenhand nemen op de realiteit. Subtiel en onverwacht ontstaat fictie en worden de leerlingen meegenomen in een voorstelling waarin ze, zonder het te beseffen, zelf meespelen.


Credits

concept: Matthias Meersman, Peter Boelens en Stan Reekmans, video: Gertjan Biasino, productie: Annelies Boelens

Doelgroep(en):
5M Secundair - 5de jaar
6M Secundair - 6de jaar


Duur:  50 minuten

Prijs:  € 5.00 per leerling

Aantal vrije plaatsen:
Zie de speelmomenten onderaan  Reserveren


Reservatie maken

Kies één van de onderstaande speelmomenten

Datum Uur Locatie Vrije plaatsen
do 29.04.2021 00:00 - 00:50 Op school 94 Inschrijvingen zijn afgesloten