BELONGING - Een ontmoeting op een plein

Door: Els Bruynseels en Sanne Caluwaerts
© Daniel Bruynseels

Kunsteducatie Belonging is een workshop in ontmoeten, zowel jongeren als hun mentoren figuren op het plein. Sanne en Els nemen de jongeren mee naar hun roots, naar de plek die voor hen als 'thuis' voelt. Het plein is daarbij een metafoor voor de ontmoeting, de verbinding tussen mensen.

Een heel deel van de wereldbevolking heeft de afgelopen maanden ervaren wat het betekent opgesloten te zitten, al dan niet met andere huisgenoten. Natuur en cultuur werden plots belangrijke verbinders. Ondertussen gaan jongeren (deels) weer naar school. Toch ligt de ware ontmoeting tussen jongeren niet alleen in dat schoolgebouw. Stel je voor dat de schoolmuren openbuigen en de jeugd zich vermengt met de wereld, door de straten zwermt en ‘de andere’ tegenkomt.

Op dat plein.

Het is niet symmetrisch. Ademt geschiedenis. En er is een bank. En een schone boom.

Je mag er gewoon zijn. Rondkijken, luisteren, aanraken.

Je bent er niet alleen. De wereld is er. Je ontmoet er.

De stad coacht je.

Via alle mogelijke kunstvormen proberen we te achterhalen welke culturele bruggen er zijn. Dit wordt een doe-workshop: via muziek, (toneel)spel en bewegingsopdrachten komen we deze culturele diversiteit vanzelf tegen.


Deze “workshop” is een eerste opstap naar een breder onderzoek dat we de komende jaren willen voeren. We willen te weten cultuur voor jongeren betekent, hoe we met verschillende culturele achtergronden elkaar toch kunnen proberen begrijpen en hoe ze zich tot de stad en elkaar verhouden.

De workshop wordt georganiseerd op een plein of publieke buitenruimte in de buurt van de school.

Deze workshop kan in overleg om 2 lesuren gaan maar evengoed een groep jongeren op een paar verschillende momenten inspireren of een hele dag.


Doelgroep(en):
1M Secundair - 1ste jaar
2M Secundair - 2de jaar
3M Secundair - 3de jaar
4M Secundair - 4de jaar


Duur:  90 minuten

Prijs:  € 7.00 per leerling

Aantal vrije plaatsen:
Zie de speelmomenten onderaan  Reserveren


Reservatie maken

Kies één van de onderstaande speelmomenten

Datum Uur Locatie Vrije plaatsen
Datum nog vast te leggen / Brussel 25 Inschrijvingen zijn afgesloten