Le cadeau

Door: Myriam Van Imschoot

Film Le Cadeau is een eerbetoon aan de ‘youyou’ (in het Frans) of de ‘zaghareed’ (in het Arabisch), een schrille trilklank die wordt gebruikt door vrouwen in Noord-Afrika, het Midden-Oosten, sub-Sahara Afrika en andere landen, om hun vreugde en andere intense emoties uit te drukken. Tegenwoordig kan de kreet meer en meer worden gehoord in een westerse context, waar het de soundscapes van private en publieke ruimtes diversifieert.

De kern van deze film zijn vier portretten van vrouwen die hun persoonlijke relatie tot de youyou en hun stem markeren. Hun verhalen monden uit in een collectieve performance van de Brusselse YOUYOU - groep. Vanop de daken in Brussel en met een luide stem werpen zij hun net van geluid over de stad als een betovering. In Le Cadeau wordt een kreet een voertuig van verzet en solidariteit tussen vrouwen.

Myriam Van Imschoot is een Brusselse performance kunstenares die sinds 2013 ook films maakt. Ze is gefascineerd door stem, samenklank en verschillende vocale technieken om te communiceren op lange afstand.

Ze richtte youyou-groepen op in Brussel, Jaffa, Grenoble en Oostende. Samen met deze groepen maakt ze vocale performances in theaters en parken, op pleinen en stranden,… Steeds stelt ze de vraag naar de culturele grens tussen het hoorbare en het onhoorbare. 'Le cadeau' is een nieuwe episode. Jodelen is een metafoor voor de stem die breekt, buitelt en struikelt op de rand van virtuositeit en kwetsbaarheid. Via portretten en getuigenissen wordt een intiem relaas gegeven van een kreet in tijden van migratie.


Na de filmvertoning volgt een mini-workshop en een gesprek met de leerlingen waarbij de leefwereld van de leerlingen het uitgangspunt is. Wat is hun band met luid roepen? Wat betekent het om een stem te hebben en gehoord te worden? De workshopleider leert hen meer over de youyou, een krachtig cultureel gebruik. Wat betekent deze in de samenleving vandaag?

Datum en uur van deze activiteit is in overleg af te spreken, maar enkel mogelijk in september of oktober 2020. 

De vertoning en het nagesprek zijn gratis dankzij de subsidie van het Vlinderfonds.


Credits

Myriam Van Imschoot, BE, 2018, 48’, Nl ondertiteld, Arabisch en Frans gesproken

Doelgroep(en):
5M Secundair - 5de jaar
6M Secundair - 6de jaar


Duur:  100 minuten

Prijs:  € 0.00 per leerling
De vertoning en het nagesprek zijn gratis dankzij de subsidie van het Vlinderfonds.

Aantal vrije plaatsen:
Zie de speelmomenten onderaan  Reserveren


Reservatie maken

Kies één van de onderstaande speelmomenten

Datum Uur Locatie Vrije plaatsen
Datum nog vast te leggen / De Kriekelaar (Gallaitstraat 86, 1030 Schaarbeek) 30 Inschrijvingen zijn afgesloten