,Rosa.

Door: TG Vagevuur & Brussels Experimental
Koen Boesman & Peter Spaepen
© Sien Verstraeten

Theater “Wie niet beweegt, merkt zijn ketens niet.” ,Rosa.

100 jaar geleden. Het is 1919. Eindelijk. De Grote Oorlog is voorbij. Een kleine, scheve vrouw staat op een omgekeerde kist op de Potsdamerplatz in Berlijn. Rosa Luxemburg spreekt. Iedereen blijft staan en luistert. Ze is vrouw, immigrante, Joodse en ze loopt mank. Maar iedereen luistert. Ze spreekt van hoop, democratie, vrede en een eerlijke maatschappij. Ze vloekt en ze foetert: op oorlogszoekers, op onrechtvaardigheid, op de mannen aan de macht. Ze schrijft boeken vol brieven en pamfletten, getekend: ,Rosa.

Enkele weken later raakt het levenloze lichaam van Rosa het water van het Landwehrkanaal. Een kogel in haar slaapkeerpunt van de moderne geschiedenis.

Een zwevende pianiste, een zangeres, een actrice en een mysterieus vrouwenkoor brengen haar levensverhaal vanop die brug boven het Landwehrkanaal, waar het eindigde. Met de woorden van Rosa zelf en met de spanning van een detectiveverhaal. Een voorstelling over onverwoestbare vrouwen, over idealen, over keuzes maken en de gevolgen erbij nemen, over woelige tijden vol mogelijkheden en over dromen van een betere wereld. Met swingende maar evengoed bevreemdende en beklijvende songs vol woeste woorden.


Bij de voorstelling hoort een bijzonder traject met de leerlingen. Ze worden uitgedaagd tot onverwachte ontmoetingen met ‘het/de ander’: andere meningen, overtuigingen en keuzes. Hou je je koppig vast aan je eigen mening? Zoek je verschillen op of ga je ze uit de weg,..? Niet alleen via workshops, maar ook door klassikale uitdagingen en actieve, onverwachte ontmoetingen.

OMKADERING ism Bamm! (vroeger Mooss). Prijs €3/ll


Credits

Spel Iris Van Cauwenbergh, Aline Goffin & Elisabeth De Loore, Concept & Regie Koen Boesman, Concept & Muziek Peter Spaepen, Zang Brussels Experimental olv Floris Lammens, Decor Ief Spincemaille & Geert Jonkers, Kostuums Jana Roos, Coaching Johan Heldenbergh & Sybrand Van der Werf 

Doelgroep(en):
5M Secundair - 5de jaar
6M Secundair - 6de jaar


Duur:  75 minuten

Prijs:  € 7.00 per leerling
Omkadering in klas + €3/ll

Aantal vrije plaatsen:
Zie de speelmomenten onderaan  Reserveren

Bijlagen:
 Rosa-scholen PITCH.docxReservatie maken

Kies één van de onderstaande speelmomenten

Datum Uur Locatie Vrije plaatsen
vr 05.03.2021 13:30 - 14:45 De Kriekelaar (Gallaitstraat 86, 1030 Schaarbeek) 180 Inschrijvingen zijn afgesloten